KOMO Afbouw (BRL 9600)

Het KOMO-Afbouw is een procescertificaat dat is gebaseerd op de beoordelingsrichtlijn BRL 9600. Dit is een beoordelingsrichtlijn voor het diverse afbouwwerkzaamheden, zoals het monteren van systeemwanden en –plafonds, stukadoorswerk, spackspuitwerk en vloeren.

KOMO-afbouw: kwaliteit aantoonbaar

Voor opdrachtgevers is het moeilijk te beoordelen wat een afbouwbedrijf in huis heeft. Met het KOMO-procescertificaat voor afbouwwerkzaamheden kunnen kwalitatief goede bedrijven zich onderscheiden. Het biedt klanten zekerheid over de bedrijfsvoering en vakbekwaamheid van de organisatie en de kwaliteit van de werkzaamheden. Door toenemende concurrentie is onderscheidend vermogen voor kwalitatieve afbouwbedrijven steeds belangrijker. Het KOMO-Afbouw certificaat mag zich dan ook in een steeds toenemende belangstelling verheugen.

Wat is KOMO-Afbouw en BRL 9600?

Het KOMO-Afbouw is een procescertificaat dat is gebaseerd op de beoordelingsrichtlijn BRL 9600. Dit is een beoordelingsrichtlijn voor het diverse afbouwwerkzaamheden, zoals het monteren van systeemwanden en –plafonds, stukadoorswerk, spackspuitwerk en vloeren. Om in aanmerking te komen voor het KOMO-Afbouw procescertificaat moet het afbouwbedrijf voldoen aan de BRL 9600 en de van toepassing zijnde uitvoeringsrichtlijnen. Het certificaat kan gelden voor verschillende deelgebieden, afhankelijk van de werkzaamheden.

Voordelen voor het afbouwbedrijf

Een KOMO-Afbouw certificaat biedt het afbouwbedrijf diverse voordelen. Met het certificaat kan het afbouwbedrijf garanties bieden ten opzichte van niet gecertificeerde bedrijven. Het is hiermee een middel om zich te onderscheiden ten opzichte van bedrijven die het met de kwaliteit niet zo nauw nemen. In steeds meer bestekken wordt het KOMO-Afbouw certificaat daarom al geëist. Maar ook voor de interne organisatie biedt het afbouwcertificaat voordelen. Doordat het afbouwbedrijf meer zorg besteed aan de interne processen worden fouten voorkomen en hiermee kosten bespaard. Het bedrijf voldoet aan wettelijke eisen en kwaliteit en veiligheid worden waar mogelijk verbeterd. Bovendien dekt het bedrijf zich hiermee in tegen eventuele claims, doordat kwaliteit en veiligheid door middel van registraties kunnen worden aangetoond.

Wat heeft de opdrachtgever hieraan?

In de bouw is certificering niet nieuw. Certificaten als ISO 9001 en VCA zijn in de markt bekend en worden volop geëist. Zitten opdrachtgevers te wachten op nog een certificaat? Het KOMO-Afbouw certificaat overlapt de essentiële onderdelen van VCA, maar gaat lang niet zover als ISO 9001. Waar ISO 9001 voor veel afbouwbedrijven een brug te ver is, is de BRL 9600 veel praktischer en specifiek voor de afbouwbranche. Voor de opdrachtgever is het KOMO-Afbouw dan ook een redelijke eis, waaraan ook kleine bedrijven kunnen voldoen. Opdrachtgevers die KOMO-Afbouw van hun leverancier eisen, krijgen hiervoor op voorhand de garantie dat kwaliteit wordt geleverd volgens een beproefde werkmethode en met vakbekwaam personeel.